În contextul organizării expoziției “Industria” ceramică la Potaissa, expoziție ce reunește o cantitate impresionantă de obiecte ceramice, Muzeul de Istorie Turda a organizat pentru elevii școlilor turdene în săptămâna Scoala Altfel 2015, o serie de ateliere de gastronomie romană.

Pentru a oferi un cadru didactic și instructiv, dar în același timp și atractiv, atelierele s-au desfășurat în sala de expoziții temporare unde se regăsește reconstituirea unei bucătării romane precum și a spațiului destinat servirii mesei cu vesela specifică. Mariana Andone

Activitatea a urmărit:

  • să ofere o incursiune a adolescenților în obiceiurile culinare ale romanilor;
  • să susțină adoptarea unui mod de viață pe cât de vechi, pe atât de sănătos;
  • să educe tânăra generație spre un mod de alimentație cât mai natural;
  • să promoveze colecția de artefacte din epoca romană în rândul tinerilor;

Sub îndrumarea muzeografilor și a reprezentatului Slow-Food Transilvania, elevii au făcut o trecere în revistă a obiceiurilor culinare a romanilor, aflând în același timp câteva dintre rețetele clasice ce se regăseau în meniul zilnic al anticilor. Atelierul-scoala s-a finalizat cu o demonstratie de lucru în cadrul căreia elevii au preparat pâinici cu semințe și ulei de măsline și salată de linte cu busuioc.

Interesul și încântarea participantilor pentru acestă activitate detemină colectivul muzeului să permanentizeze și acest atelier, urmând ca acesta să se regăsească în oferta de activități pedagogice lansată școlilor turdene și nu numai, alături de alte ateliere precum “Ouă încondeiate de Paști”, “Micii arheologi”, “Vânătoarea de exponate”.

Coordonatori proiect - Mariana Andone-Rotaru şi Carmen Dragomir (Muzeul de Istorie Turda), Claudia Roșca, Slow-Food (Centrul Rațiu pentru Democrație)