Cum şi ce mâncau romanii

Atelier de gastronomie romană

După o scurtă introducere asupra vieții cotidiene la Potaissa în epoca romană, se va face o trecere în revistă a obiceiurilor culinare ale romanilor. Elevii vor învăţa câteva dintre rețetele clasice ale romanilor şi vor descoperi ce ingrediente se consumau în acea perioadă şi cum au ajuns în Europa unele legume consumate de noi astăzi.

Atelierul se va desfăşura în spaţiul expoziţional, unde sunt expuse toate categoriile de vase de uz comun şi de lux folosite de romani atât pentru gătit, cât și pentru servit masa. Aici vom prepara împreună pâinici delicioase, salată de linte cu busuioc și ulei de măsline, sau pastă de pește (garum).

Obiective

  • să ofere o incursiune în obiceiurile culinare ale romanilor
  • să susțină adoptarea unui mod de viață sănătos și natural
  • să invețe despre istoria alimentelor pe care le folosim in mod cotidian

Detalii

Se poate organiza permanent (cu planificare prealabilă)
Durata: 1,30 h
Grup țintă: clasele V-XII
Taxă atelier: 10 lei/participant
Maxim 20 participanţi/atelier 

Ediții anterioare

Atelierul de gastronomie romana este un succes de la înființarea sa din 2015. 

Fiind organizat în sala de expoziţe unde se regăsește reconstituirea unei bucătării romane și a spațiului destinat servirii mesei cu vesela specifică, atelierul a oferă un cadru instructiv şi în același timp atractiv. De atunci, la cerinţa priofesorilor sau grupurilor de elevi, este organizat foarte frecvent.